Tips & downloads

Test jouw Brexit kennis via checkjebrexit.nl

26 september 2019

Op de nieuwe site checkjebrexit.nl kun je snel testen of jij de overkant van het kanaal haalt met je product of dienst na Brexit. Doe het spel en kijk hoe goed jij en je collega’s zijn voorbereid op Brexit.

Nieuw Brexit-magazine boordevol praktische tips en voorbeelden

26 september 2019

‘Bedrijven en instellingen moeten blijven doorgaan met hun Brexit-voorbereidingen’ roept iedereen in koor. Maar wat dan? En hoe dan? In dit handzame en informatieve magazine vindt u tal van handige tips en adviezen, to do-lijstjes, nuttige links en inspirerende verhalen van andere ondernemers die met Brexit bezig zijn. Download het nieuwe magazine hier.

Snel via de Nederlandse havens na Brexit?

23 september 2019

Wil je ook na Brexit snel via de Nederlandse havens naar het VK? Kijk dan deze animatie. Via de ketenbrede oplossing van Portbase voldoet u eenvoudig aan de douaneformaliteiten die gaan gelden voor zowel het shortsea- als het ferryverkeer. Bij een no-deal Brexit direct op 1 november 2019, bij een deal na een overgangsperiode op 1 januari 2021. Zorgt u dat u tijdig klaar bent? Samen voorkomen wij vertragingen! Kijk hier eventueel meer instructievideo’s van portbase.

Alle noodmaatregelen van de EC, Nederland en het VK op een rij

17 september 2019

Benieuwd wat voor noodmaatregelen de EU, het VK en NL allemaal hebben genomen i.v.m. een no-deal Brexit? Lees alles in dit handzame document van onze collega’s in Brussel met veel handige links. Zie ook een handige tijdlijn van de EU.

Europese Commissie publiceert checklist voor ondernemers

5 september 2019

De Europese Commissie heeft op 5 september een handzame checklist gepubliceerd voor ondernemers om te kijken hoe voorbereid je bent op Brexit. Kijk hier voor de download en loop de lijst goed na als je zaken doet met het VK, zodat je aan alles hebt gedacht.

De nieuwe lijst is onderdeel van een breder pakket aan noodmaatregelen van de Europese Commissie dat ze gisteren bekendmaakte in haar zesde Brexit communicatie. Zie hier alle informatie. Daar is ook nog veel meer informatie te vinden voor iedereen die zich moet voorbereiden op een no-deal Brexit.

Vragen over betalingsverkeer en Brexit?

17 april 2019

Kun je na de Brexit nog gewoon pinnen? Of geld overmaken naar bedrijven in het VK? Deze en andere vragen rond betalingsverkeer waren reden voor De Nederlandsche Bank om een dossier Brexit op de DNB website in te richten waar de antwoorden op deze en nog meer vragen te vinden zijn. Behalve de Q&A’s staan er elf links naar informatie van DNB en andere partijen over Brexit m.b.t. de stand van zaken, voorbereidingen en gevolgen.

Tips voor ondernemers in de zorg

11 april 2019

Bent u ondernemer in de zorgsector en doet u zaken met het VK? Dan kan Brexit (en zeker een no-deal scenario) een enorme impact hebben op uw bedrijf. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft inmiddels uitgebreid geïnventariseerd waar ongewenste gevolgen van een no deal-Brexit kunnen optreden. Het gaat om eventuele consequenties voor patiënten, professionals, instellingen en bedrijven in de zorg. Hier vindt u informatie die de zorgsector ondersteunt bij de voorbereidingen op mogelijke gevolgen van vooral een no deal-Brexit.

Lees hier de 10 dingen die we nog niet weten over Brexit.

28 maart 2019

Ook al is sprake van veel chaos en onduidelijkheid rondom Brexit. Veel weten we al wel. Zo kan je je douanezaken en vergunningen al regelen vooruitlopend op de nieuwe handelsrelatie met het VK. Ook kan je je supply-chain doorlichten en rekening houden met voorraden, vraaguitval en bijvoorbeeld wisselkoersrisco’s. Toch zijn er nog altijd veel dingen die we ook niet weten. Lees hier tien dingen die we nog niet weten over Brexit. Had jij hier al aan gedacht? Nee, doe dan nu de Brexit Impact Scan.

Handige praatplaten met informatie over een no-deal.

4 maart 2019

Onlangs publiceerde de Rijksoverheid een aantal handige praatplaten voor burgers en ondernemers met de gevolgen van een no-deal Brexit en de maatregelen die daar voor zijn genomen. Bekijk hier deze handzame en informatieve overzichten met alles over de zorg tot aan de gevolgen voor burgers en ondernemers.

Je spullen snel vervoeren via de Nederlandse havens na Brexit?

Kom in actie! Surf nu naar www.getreadyforbrexit.eu  

21 februari 2019

Samenwerkende organisaties in de Nederlandse havens zorgen met een slimme oplossing dat alle lading ook na de Brexit snel via Nederlandse havens vervoerd kan worden. Om de zaak goed te laten werken, is het wel cruciaal dat elke partij in de logistieke keten meedoet. De website www.getreadyforbrexit.eu legt exact uit wat je moet doen. Daar staat ook per doelgroep een duidelijke beschrijving van de te nemen acties.

Kom nú in actie! Zodat u straks eenvoudig voldoet aan de nieuwe douaneformaliteiten die straks gelden voor zowel het shortsea- als het ferryverkeer. Zorgt u dat u tijdig klaar bent? 29 maart 2019 is heel dichtbij. Samen voorkomen wij zo vertragingen en blijft NL een belangrijke gateway naar het VK!

13 tips voor ondernemers met brexit-angst

14 februari 2019 – door ABN-AMRO

Op 30 maart aanstaande kunnen er slagbomen staan voor de veerboot naar Groot-Brittannië. De helft van de Nederlandse ondernemers die handelt met het Verenigd Koninkrijk (VK) is niet of nog nauwelijks voorbereid op de mogelijkheid van een ‘harde’ brexit. Daarom hier 13 simpele tips van ABN-AMRO econoom Loek Caris om voor 29 maart alsnog brexit-ready te worden.

Britse douane stuurt brief aan ondernemers met concrete tips

5 februari 2019

In navolging van de Nederlandse douane/belastingdienst heeft nu ook de Britse douane (HMRC) Europese ondernemers geïnformeerd over wat ze moeten doen in het geval van een no-deal-Brexit. Bijgevoegd vindt u een brief van de Britse HMRC waarin de stappen worden uiteengezet die Europese bedrijven die met het VK handelen moeten nemen om zich voor te bereiden op een no-deal scenario.

De brief is gericht aan alle bedrijven die in het VK zijn geregistreerd en momenteel goederen verhandelen tussen het VK en de rest van de EU. De inhoud van de brief richt zich op onder meer:

 • Het doen van douaneaangiften en informatie over de stappen die daarvoor nodig zijn,
 • De introductie van Transitional Simplified Procedures (TSP) voor import in het Verenigd Koninkrijk, zoals:minimale douaneformaliteiten,
  1. minimale douaneformaliteiten
  2. uitgestelde betaling van invoerrechten, en
  3. uitstel van betaling van de invoerbelasting
 • Veranderingen in de BTW

Lees hier de hele brief.

Brexit To Do: wat kunt u nu regelen en hoe?

7 december 2018

Blijf u voorbereiden op Brexit. Wat kunt u nu doen? Met deze Brexit To Do-lijst bieden wij u een praktisch overzicht van zaken waar u rekening mee moet houden.

Wilt u een analyse over deze onderwerpen, gericht op uw bedrijf? Doe dan de Brexit Impact Scan!

Brexit: ‘Heeft u al aan uw werknemers gedacht?’

7 december 2018

Uit een inventarisatie van werkgeversorganisatie AWVN blijkt dat werkgevers tot nu toe te weinig bezig zijn met wat Brexit kan betekenen voor werknemers. AWVN-adviseurs internationale arbeidsmobiliteit Ruud Blaakman en Armand Lahaije leggen in een vlog (zie video hieronder) uit hoe en op welke terreinen u actie moet ondernemen. Zij doen dit aan de hand van hun schijf van vijf. Wilt u meer informatie voor een gedegen voorbereiding op de brexit en wat het betekent voor uw HR-strategie? Kijk dan hier.

Nieuw stappenplan van de Douane maakt het ondernemers makkelijker

14 november2018

Naar schatting 35.000 Nederlandse bedrijven doen zaken met het Verenigd Koninkrijk (VK), maar hebben geen enkele ervaring met douaneprocedures. Na Brexit verandert dit en wordt het VK een zogeheten ‘Derde land’. Om het voor deze groep ondernemers makkelijker te maken heeft de Douane een eenvoudig stappenplan gemaakt met waar je aan moet denken en de doorlooptijden die daar voor staan bij de Douane (zie deze pdf met het hele stappenplan van de Douane). Meer weten? Neem contact op met je expediteur of met de Nationale Helpdesk Douane via 088 156 6655. Of kijk op: www.douane.nl/voorbedrijven En het belangrijkste; vergeet niet aan de slag te gaan, want een goede voorbereiding kost enkele maanden, zoals onderstaand schema laat zien.

‘De Brexit onduidelijk? Helemaal niet!’

Zes tips om vandaag nog aan de slag te gaan

25 juni 2018

Vaak krijgen we de vraag wanneer moet ik iets geregeld hebben voor Brexit? Ook horen we dat veel ondernemers niet weten wat ze moeten doen vanwege alle wisselende berichten in de media. Daarom in samenwerking met Evofenedex, KvK, AWVN, KPMG Meijburg en de Douane alvast 6 simpele tips waar je vandaag al mee aan de slag kan en zodat jij er in ieder geval klaar voor bent straks:

 1. Regel je douanezaken nu in plaats van straks.
 2. Reken het zwartste Brexit-scenario al door.
 3. Kijk naar het effect van Brexit op je logistiek.
 4. Neem je personeelsbeleid en contracten onder de loep.
 5. Er komen afwijkende regels. Bereid je daar op voor.
 6. Hoe vatbaar ben jij voor wisselkoersrisico’s?

Klik hier voor alle tips in detail.

‘Wat Brexit betekent voor een voedselverwerkend bedrijf?’

12 juni 2018

Recent organiseerden KPMG, VNO-NCW, MKB-Nederland en NBCC een tweetal bijeenkomsten waarin we aan de hand van een denkbeeldig Nederlands bedrijf de diepte ingingen en verkenden wat er allemaal op je pad komt rond Brexit. Omdat deze bijeenkomst heel veel nuttige inzichten bevatte hebben we met KPMG een video gemaakt van de bijeenkomst. Kijk het seminar boordevol nuttige info hier terug en je bent weer helemaal bij om te starten met je voorbereidingen.

‘7 tips voor het mkb om je douanezaken goed te regelen

24 mei 2018

Naar schatting 35.000 Nederlandse bedrijven hebben geen enkele ervaring met douane-procedures, maar doen wel zaken met het VK. Na Brexit, en mogelijk volgend jaar maart al, krijgen zij daar echter mee te maken. Daarom de 7 belangrijkste douanezaken even handzaam op een rij. ‘Leuker kunnen we het niet maken, maar hopelijk zo wel iets makkelijker.’

 1. Heeft u al een EORI-nummer aangevraagd bij de Douane? Als het VK uit de EU stapt heeft u dit ‘douanenummer’ nodig om straks zaken te kunnen doen in/met het VK. Aanvragen kan hier.
 2. Afspraken maken met logistieke dienstverleners om douaneaangiften op te maken. Heeft u al met uw logistieke dienstverleners of bijvoorbeeld uw branchevereniging, zoals evofenedex, gesproken over wat Brexit straks voor uw logistiek kan betekenen? Zijn uw producten straks wel op tijd na Brexit?
 3. Je btw-zaken op orde? Met de ‘verleggingsregeling bij import uit niet-EU-landen’ hoeft u bij import uit het VK straks de btw niet meteen bij invoer te betalen. Dit kan dan zodra u de periodieke btw-aangifte doet. U heeft hiervoor wel een zogeheten vergunning artikel 23 nodig. Meer informatie vindt u bij de belastingdienst of vraag het uw financiële vertegenwoordiger. Lees hier trouwens meer tips over btw, Brexit en de laatste ontwikkelingen.
 4. Douanevergunningen geregeld? Als u handel drijft met het VK dan kan het zijn dat u één of meer vergunningen van de douane nodig heeft. Bijvoorbeeld als u goederen uit het VK haalt die nog niet ingevoerd worden (Vergunning douane-entrepot), of als u goederen uit het VK haalt om hier te bewerken en daarna weer terug stuurt naar het VK (vergunning Actieve Veredeling), of als u goederen tijdelijk naar het VK stuurt om daar te bewerken (vergunning Passieve Veredeling). Kijk in het handboek douane voor meer info of vraag uw adviseur om meer informatie of dit op u van toepassing is.
 5. Vooraf duidelijkheid over douanerechten? Met een zogeheten ‘Bindende Tarief Inlichting’ (BTI) van de Douane weet u als importeur vooraf waaronder uw goederen moeten worden ingedeeld qua douanetarief. Zo heeft u van te voren zekerheid over het percentage douanerecht en komt u later niet voor onaangename verrassingen te staan..
 6. Vergunning Geautoriseerde Marktdeelnemer. Voor sommige douanevergunningen moet u in het bezit zijn een zogeheten ‘vergunning Geautoriseerde Marktdeelnemer’ (met een mooi woord in het Engels een ‘Authorised Economic Operator’). Een vergunning AEO wordt alleen aan betrouwbare marktdeelnemers verleend.
 7. Uitvoervergunningen voor Dual Use goederen of producten voor de defensie-industrie. Exporteert u goederen met een zogeheten dual use karakter of producten voor de defensie-industrie? Dan kan het zijn dat u straks ook voor het VK een vergunning nodig heeft. Lees er alles over in dit handboek van de Rijksoverheid

Meer weten over uw douanezaken na Brexit? Kijk op de site van de , en doe de Brexit Impact scan om te zien waar u allemaal aan moet denken.

 

N.B. Aan deze tips kunnen geen rechten worden ontleend! Neem contact op met uw branchevereniging, de douane of bijvoorbeeld uw logistiek adviseur voor de details en of zaken op uw omstandigheden van toepassing zijn.

‘Doe de Brexit Impact Scan of vraag Brexit-vouchers aan voor advies op maat

29 maart 2018

Wil je weten wat er allemaal voor jou bedrijf kan komen kijken bij de Brexit? Doe dan vanaf vandaag de Brexit Impact Scan via deze link. De nieuwe scan geeft je concrete adviezen als het gaat om je bedrijf en wat de Brexit voor impact kan hebben. Ook komen er voor kleinere bedrijven zogenoemde Brexit-vouchers via RVO waarmee je bij een deskundige advies kan inwinnen in verband met Brexit en bijvoorbeeld eventuele alternatieve markten.

Wat betekent Brexit voor je personeelsbeleid?

De naderende Brexit heeft grote gevolgen voor het Nederlandse bedrijfsleven. Dat geldt zeker voor Nederlandse bedrijven die personeel uitzenden naar het Verenigd Koninkrijk en/of Brits personeel inhuren. AWVN inventariseerde hoe zij zich voorbereiden op de Brexit. Lees hier meer en zorg dat je ook als het gaat om je HRM-beleid met alles rekening houdt.

‘Praktische tips & info van de Douane’

De Douane heeft een nieuwe pagina op haar website met praktische informatie en tips over de (gevolgen van) Brexit. Via deze link (KLIK HIER) vindt u antwoorden op vragen als ‘wat betekent de Brexit voor mijn douanezaken?’.

‘Schat aan Brexit-informatie vanuit de EU beschikbaar gemaakt voor ondernemers’

Op de website van de Europese Commissie is een schat aan informatie te vinden over alles waar je aan moet denken bij een (harde) Brexit. Deze informatie biedt ondernemers veel input voor hun voorbereiding. Van hele gedetailleerde zaken rond medicijnen, de toelating van gewasbeschermingsmiddelen tot de grote lijnen. Alles waar je aan kan denken is informatie over te vinden voor je voorbereiding. Omdat niet alles even makkelijk vindbaar is hebben wij een handzaam overzicht van alle websites van de Europese Commissie voor je gemaakt. Klik hier voor het overzicht.

Hoe je nu al aan de slag kan met Brexit

Vrijdag 26 januari organiseerden MKB-Nederland, VNO-NCW, de Rijksoverheid en de banken een groot event voor zo’n 200 ondernemers over Brexit. Dit leverde veel praktische inzichten op. In dit korte filmpje  geeft Robbert Wapstra van de Edel Group bijvoorbeeld vijf tips voor collega-ondernemers waar je nu al mee aan de slag kan om de risico’s van Brexit te reduceren. Voor de Edel Group, producent van hoogwaardige tapijten uit Genemuiden, is het Verenigd Koninkrijk een belangrijke afzetmarkt. Als geen ander realiseren zij zich dan ook wat Brexit kan betekenen en zijn ze zich nu al aan het voorbereiden op de mogelijke gevolgen. Tijdens de bijeenkomst werden nog veel meer nuttige tips gegeven door experts en ondernemers. We hebben ze handzaam voor je samengevat op deze sheet.

PDF: 8 tips voor een goede voorbereiding op de #Brexit

Hieronder vindt u acht praktische tips om aan de slag te gaan met uw voorbereidingen op de Brexit. Klik op de afbeelding om de tips te downloaden.

PDF: IBEC Brexit Toolkit

De Ierse ondernemersorganisatie IBEC heeft een handige toolkit gemaakt voor Ierse bedrijven om zich te kunnen voorbereiden op Brexit. Klik op het plaatje hieronder om deze toolkit te downloaden.

PDF: KPMG onderzoek

Als het VK zonder akkoord de EU verlaat, leidt dat tot een hoge kostenpost voor Nederlandse bedrijven die met het land handelen. Dat blijkt uit onderzoek van KPMG in opdracht van de Rijksoverheid. Lees hier het hele rapport waar veel nuttige gegevens in staan voor ondernemers over wat er dan op hen afkomt aan handelsbelemmeringen. Klik op het plaatje hieronder om het rapport te downloaden.

PDF: BUSINESS EUROPE RAPPORT

Business Europe bracht voor diverse sectoren de gevolgen van een harde Brexit in beeld. Dit geeft nuttige inzichten voor ondernemers wat er op hen af kan komen en helpt zo weer bij de voorbereiding op Brexit Klik op het plaatje hieronder om het rapport te downloaden.

Komende periode volgen hier meer praktische hulpmiddelen en apps om aan de slag te gaan met je Brexit-voorbereiding.
Brexit-nieuwsbrief

VNO-NCW en MKB-Nederland brengen samen met partners elke twee weken een Brexit-nieuwsbrief uit met informatie hoe branches, bedrijven en overheden zich voorbereiden. Wilt u eerdere Brexit-nieuwsbrieven lezen? overzicht brexit nieuwsbrieven VNO-NCW of hier overzicht brexit nieuwsbrieven MKB-nederland

Aanmelden kan eenvoudig via deze link:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Bekijk hier het privacy statement

Sluiten